Kérdések

A legtöbben felismerik, hogy változásra van szükségük. Aki jelentkezik, már hozott egy döntést, hogy változtatni akar. Kérdéseink legyenek az első segítségek Önnek a döntéséhez, a közös munkához.

Néhány mondat, ami a depresszióra jellemző gondolkodásra utal

Mások elismerésére van szükségem, hogy boldognak érezzem magam. Személyes értékem nagyrészt attól függ, hogy mások mit gondolnak rólam.

Ha valamit nem tudok jól megcsinálni, egyáltalán nincs értelme belekezdeni. Ha nem dolgozom olyan jól, mint mások, kevesebbet érek. Szégyenletes, ha az ember gyengeségét látják mások. Elkeseredem, ha hibát követek el. Ha jó férj/feleség vagyok, házastársamnak szeretnie kell engem. Ha valakinek jót teszek, remélhetem, hogy tekintettel lesz rám és éppen olyan jól fog bánni velem, mint én vele. Képesnek kell lennem arra, hogy mindenki elégedett legyen velem. Ha jó, értékes, erkölcsös ember akarok lenni, mindenkinek segítenem kell, akinek szüksége van rám.
Dysfunctional Attitude Scale, Weissmann, A. N., Beck, A. T.

És Ön?


Depressziós tünetek felismerése Pöldinger-féle kérdőív segítségével

Szomorúnak, örömtelennek érzi magát? Változott-e érdeklődése a külvilág iránt? Kevésbé kezdeményező, mint hetekkel, hónapokkal ezelőtt? Kimerültnek, döntésképtelennek érzi magát? Érez-e idegességet, belső feszültséget, szorongást? Változott-e az alvása? Vannak-e fájdalmai? Változott-e az étvágya, a testsúlya az utóbbi időben? Vannak-e nehézségei a szexuális életben? Van-e olyan érzése, hogy az élete értelmetlenné vált?

Felmerült Önben, hogy ez depresszió tünete lehet?

Kimerültség vagy kiégés tünetei

Nem tud nemet mondani? Megoldatlan feladatokat, konfliktusokat görget? Állandó időnyomás alatt áll? Folyamatosan stressz alatt érzi magát? Mindig készen áll arra, hogy másokon segítsen, akár önmaga rovására is? Kimerültnek, fáradtnak érzi mindettől magát?

Mit gondol, érdemes lenne változtatni?


Kóros szorongással küzdő páciensek érzései, mondatai

Félek, hogy valami rossz fog történni velem. Nincs semmi önbizalmam. Egyre magányosabb vagyok, visszahúzódom, csak az otthonomban érzem biztonságban magam. Azt mondják, túlreagálom a helyzeteket. Rögtön pánikba esek. Folyton aggódok, nehogy valakivel baj történjen a családból. Túl sok minden okoz gondot nekem. Mindjárt zavarba jövök, félek, hogy mások is látják ezt rajtam.

És Ön?