Gyógynövények

Shakespeare: „A természet kegyelmét ontja bőven. A fűben, a virágban és a kőben. Ó, nincs a földön oly silány anyag, mely így vagy úgy ne szolgálná javad. De, nincs oly jó, melyben ne volna vész, ha balga módra véle visszaélsz!”

Gyógyhatású növények

Az idegrendszerre ható gyógynövények igazi segítséget tudnak nyújtani stresszekkel terhelt életünkben, de biztonsággal csak alapos ismeretek mellett alkalmazhatók. A megfelelően megválasztott gyógynövényekkel és/vagy vitaminokkal, nyomelemekkel a központi és a perifériás idegrendszer működése segíthető. Összeállításuk személyre szabottan történik, elővigyázatosságot és szakmai felkészültséget igényel.

Segíthet a tanulási folyamatok, a koncentráció, az agyi aktivitás javításában, a változókor pszichés tüneteinek enyhítésében, alvászavarokban, feszültség, szorongás csökkentésében. A gyógynövény, attól, hogy természetes, nem szedhető kontroll nélkül, a gyógynövényeknek is van kötődése receptorokhoz, lehet mellékhatása és interakcióba léphet más gyógynövényekkel vagy gyógyszerekkel.

Hatásuk


A gyógynövényekről érdemes tudni, hogy hogy használatuk nem kockázatmentes, igényel bizonyos ismereteket. A gyógynövényeknek ugyanúgy van javallata és ellenjavallata, mint a gyógyszereknek. Bizonyos betegségekben, állapotokban nem használhatók. Kölcsönhatásba léphetnek egymással és a gyógyszerekkel. A kívánt hatás eléréséhez a megfelelő adagot kell megválasztani.

Miben segítenek


A tanulási folyamatokhoz szükséges koncentráció fokozásában, az alvászavar javításában, a női panaszok, különösen a változókor pszichés tüneteinek csökkentésében, a stressztényezők okozta panaszok javításában, a feszültség, szorongás csökkentésében. Vannak vitalizálók, energetizálók, mások nyugtató hatásúak.

ÁLOMBOGYÓ (indiai ginszeng, Withania somnifera)

A trópusi Indiában őshonos bokor. Az ajurvedikus orvoslás egyik alapvető gyógynövénye, több mint 2000 éve használják. Gyökerét hasznosítják, ami jellegzetes szteroid-glikozidokat és szteroid-szaponinokat, alkaloidokat tartalmaz. Sztresszoldó hatását kiválónak tartják, növelheti a szervezet ellenálló képességét. Fáradékonyság esetén, lábadozás időszakában erősítőszerként használható. Álmatlanság, szorongás, ideges panaszok esetén segíthet. Egyéb gyógyhatás: anyagcserefokozó, a reumatikus bántalmakat csökkentheti.Várandós nőknek és a szoptatás idején nem javasolt.

ARANYGYÖKÉR (rózsagyökér, Rhodiola rosea)

A növény az északi félteke területein nő, a távol-keleti, a szibériai és a skandináv népek ősidők óta alkalmazzák. 1940 óta vizsgálják hatását, így ismert az összetétele.
Dokumentált hatásai: hatóanyagai alapján adaptogén növényként írják le. Csökkentheti a szorongást, a rossz hangulatot. Javíthat az idős korral összefüggő zavarokon. Javíthatja az általános közérzetet, a szellemi frissességet, az emlékezetet. Rosavin tartalma miatt növelheti a szervezet ellenállóképességét a sztresszel szemben, ezzel összefüggésben javíthatja a teherbíróképességet.
Egyéb gyógyhatás: kardioprotektív, növeli az agy és az izmok vérellátását, fájdalomcsillapító hatású, védi a májat, antioxidáns hatása van.

ÁZSIAI GÁZLÓ (gotu kola, Centella asiaticaa)

Trópusi eredetű növény, Madagaszkár, Kína, Indonézia területén őshonos, a mocsaras területeket kedveli. Indiában 3000 éve, Kínában 2000 éve alkalmazzák. A yogik arra használták, hogy meditációjuk során a koncentrálóképességük fokozódjon. A növény minden részét hasznosítják. Szaponinokat, illóilajat flavonoidokat tartalmaz. Adaptogén, serkentő növény. Javíthatja a fáradékonyságot, frissítheti a memóriát. Az idegrendszerre kifejtett hatásán keresztül számos biológiai folyamatot segíthet. Javíthatja a hangulatot, az emlékezőképességet, a szellemi frissességet. 4 év alatti gyermeknek, várandós és szoptató nőknek nem ajánlott.

BRAHMI (Bacopa monnieri)

Egynyári kúszónövény, a folyópartok mentén terem. Régóta ismert, elsősorban a keleti gyógyítók körében. Az ajurvéda tanulmány a Charaka Samita nyugtalanságra, megismerési zavarra, koncentrációhiányra javasolja. A Bhavprakasha Nighantu az elmét élesítő szernek írja le, amely segít megőrizni az ember életerejét, szellemi frissességét. Hatóanyagai a szaponinok, alkaloidok, flavonoidok. Segíthet az emlékezőképesség, a koncentrációs képesség javításában. Hatása legalább egy hónap szedés után érezhető.

CITROMFŰ (Melissa officinális)

Európa középső és déli területein termő lágy szárú évelő növény. Levelét hasznosítják, amely flavonoidokat, fenolkarbonsavakat, pl. rozmarigsavat és többféle illóolajat tartalmaz. Az egyik legelterjedtebb növény idegesség, nyugtalanság ellen.Klinikai vizsgálatok alapján jó hatású a pszichoszomatikus betegségekre is. Egyéb gyógyhatás: görcsoldó, emésztést segítő hatás, illóolaját baktérium-és gombaölő tulajdonságáért kedvelik.

GOLGOTAVIRÁG (Passiflora incarnata)

Eredetileg Dél-Amerikában honos kúszónövény. A föld feletti részét hasznosítják. Hatóanyagai közül ismertek a maltolon, az alkaloidok, a béta-karbolinok és kis mennyiségben flavonoidok. Enyhe nyugtató és szorongásoldó hatással bír, vannak, akik álmatlanság ellen használják. Egyes vegetatív disztóniás tünetekben (szapora szívverésérzés, emséztési zavar) jó hatásúnak bizonyult. Gyermekeknél is használható.

GUARANA (Paullinia cupana var. sorbilis)

Dél-Amerikából származó, fás szárú lián, a magvakat hasznosítják. Hagyományosan coffein-szerű hatása miatt élvezeti szerként fogyasztják. 3-5 %-ban tartalmaz coffeint, amellett kis mennyiségben teobromint és teophyllint is. Élénkítő hatása kedvező fáradtság, gyengeség, alacsony libidó esetében. Egyéb hatás: tannin-tartalma miatt enyhe hasmenés kiegészítő kezelése lehet. Elősegítheti a zsírok lebontását.

HÁRS (Tilia cordata, Tilia platyphyllos)

A hársfa Európában jól ismert fafajta. A virágzatát és a fa kérgét hasznosítják. Hatóanyaga: flavonoidok, kvarcetin,n tilirozid, illóolajak. Nyugtató és görcsoldó hatása miatt régóta ismert, használt nmövény. Előnyös enyhébb alvászavarok esetén. Teája mellett illóolaja is nyugtató hatású- Egyéb gyógyhatás: bőrirritáció esetén jó hatású.

IDEGGYÖKÉR (Diascorea villosa)

Közép- és Észak- Amerikában őshonos növény. Évelő, kúszónövény. Gumószerű rizómáját hasznosítják. Hatóanyagai közül a szteroidszapogeninnek hormonszabályozó szerepek tulajdonítanak. Pozitív hatásúnak tartják krónikus fáradékonyságban. Ovulációs és menstruációs görcsök kezelésében van még szerepe. Egyéb gyógyhatás: dioszcin hatóanyagának köszönhetően gyulladásgátló hatású. Emésztési zavarok és reumatikus eredetű fájdalmak esetén hatékonynak írják le.

IGAZI ÉDESGYÖKÉR (Glycyrrhiza glabra)

Európa mediterrán vidékein őshonos növény, gyógyhatása miatt a gyökeret hasznosítják. Hatóanyagai: glucidok, kumarin, ösztriol, flavonoidok, szaponozidok és illóolaj. A női hormonok harmonizálására régóta használják, segít a klimaktériumban jelentkező pszichés és vegetatív tünetek enyhítésében, a hangulat normalizálásában. Egyéb gyógyhatás: gyomorhurut kezelésében írtak le jótékony hatást, köhögéscsillapító, immunerősítő, fájdalomcsillapító, görcsoldó hatással bír. Magasvérnyomás-betegség, szívelégtelenség, várandósság, májelégtelenség esetén nem ajánlott. Egyes gyógyszerekkel kölcsönhatásba lép.

KÍNAI ANGYALGYÖKÉR (Angelica sinensis)

Kínában, Japánban, Koreában őshonos növény, gyökerét hasznosítják. Hatóanyagai közül jelentős az A-, E-, B12-vitamin tartalma, kumarinszármazékok, illóolajak, ferulsav. Adaptogén hatásúnak tartják, harmonizáló, kiegyenlítő hatást tulajdonítanak neki. Nőknél segíteni tud rendszertelen menstruáció esetén, valamint a klimaktérium pszichés és vegetatív tüneteiben, így javíthatja a kedélyállapotot, csökkentheti az ingerültséget, a dekoncentrációt. Egyéb gyógyhatása: immunerősítő tapasztalatokat írnak le, enyhe értágító, görcsoldó hatást.

KOMLÓ (Humulus lupulus)

Európában előforduló évelő kúszónövény, termős virágzatát, a tobozt használják fel. Elsősorban a sörgyártás hasznosítja, de gyógynövényként elfogyasztva vagy balneoterápiában kellemes, nyugtató hatású. Hatóanyagai a gyantaanyagok, illóolajok, cseranyagok és flavonoidok. Nyugtató és altató hatású növény, általában más növényekkel kombinált formában kapható. Fitoösztrogén tartalma miatt hatékony menstruációs és változókori panaszok esetén is. Egyéb gyógyhatása: a baktériumok tevékenységét gátolja.

LEVENDULA (Lavandula angustifolia)

Mediterrán vidékek alacsony növésű félcserjéje. A virágzatát dolgozzák fel. Monoterpénekben gazdag illóolaját eszenciaként hasznosítják. Aktív hatóanyaga a linalil-acetát és a terpinén. Elsősorban idegesség, enyhébb alvászavarok, pszichés eredetű étvágytalanság és bélproblémák kezelésére ajánlják. Eszenciája görcsoldó hatású, vegetatív disztóniás tünetekben külsőleg is kedvező.

LIGETSZÉPE (Oenothera biennis)

Eredetileg a Vadnyugatról származó növény mára Európában is elterjedt. Levelét és magját hasznosítják, utóbbiból hidegsajtolással nyerik az olajat. Gazdag esszenciális zsírsavakban, de fehérjéket, rostokat, ásványi anyagokat is jelentős mennyiségben tartalmaz. A zsírsavak, főleg a gamma-linolénsav, fontos szerepet töltenek be a prosztaglandin szintézisében, szabályozva a hormonháztartás több funkcióját. Hatást gyakorol a női nemi hormonokra. Hatóanyagai révén befolyásolhatja az agyi neurotranszmitterek működését. Csökkentheti a menstruáció előtti tünetegyüttest. Egyéb gyógyhatása:jótékonyan hathat a szklerózis multiplex lefolyására, védi a bőrszövetet, csökkenti a bőr öregedését.

ORVOSI MACSKAGYÖKÉR (Valeriana officinalis)

Lágy szárú, évelő növény. Egész nyáron át virágzó fehér vagy rózsaszín virágai tetszetősek, mégis a gyökértörzset hasznosítják. Számos hatónyaga közül a nyugtató hatás elsősorban a valeriánsavnak köszönhető. Nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a szorongást, a félelmeket, izovaltrát tartalma pedig pszichostimulánsként hathat az idegrendszerre. Valtrát és acevaltrát tartalmának enyhe hangulatjavító hatást tulajdonítanak. Enyhe alvászavarokban szintén ajánlott. Gyakori együttes alkalmazása más nyugtató hatású növényekkel. Várandós nők számára és a szoptatás idején nem ajánlott.

KÖZÖNSÉGES ORBÁNCFŰ (Hypericum perforatum)

Európa-szerte elterjedt növény, a virágos hajtásvéget hasznosítják. Hatóanyagai összetettek, illóolajok, flavonglikozidok, hiperforin és hipericin-származékok. Központi idegrendszeri hatása a legjelentősebb. A növény a monoamino-oxidáz enzim gátlásán keresztül fejti ki enyhe depresszióban depresszióellenes hatását. A hiperforin az idegrendszer egyéb területére képes hatni. Klinikai vizsgálatok igazolták az orbáncfű antidepresszív hatását. MAO-gátló tulajdonsága miatt egyéb növényekkel és gyógyszerekkel kölcsönhatásba lép. A hipericin miatt a közvetlen napozást és szolárium használatát kerülni kell. Egyéb gyógyhatás: fájdalomcsillapító, bőrnyugtató hatás.

PÁFRÁNYFENYŐ (Ginkgo biloba)

Kínában őshonos növény, nehezen besorolható, a harasztok és a fenyőfélék között helyezkedik el. Levelét hasznosítják. Hatóanyagia közül legjelentősebbek a flavonoidok, a polifenolok és a ginkgolidok. A keringési rendszerre gyakorolt pozitív hatásának köszönhetően javítja az agyi keringést, ezzel összefüggésben a hangulatot. Megfelelő adagban adva jótékonyan befolyásolja a koncentrálási és memorizálási folyamatokat, javítani tud az időskori érdektelenségen. Perifériás keringési zavarokban is hatásosan alkalmazható.

ROZMARING (Rosmarinus officinalis)

Alacsony növésű, évelő, örökzöld cserje. A virágzó hajtást és a leveleket hasznosítják. Hatóanyagai a flavonoidok, a rozmaringsav, a diterpenoid, illóolajok és fitoszteron. Ajánlott kimerültség, fáradékonyság esetén. Több száz éves irodalom szól emlékezetjavító hatásáról. Hatóanyaga segít megakadályozni az acetilkolon lebomlását, ami a megfelelő memória megtartásában fontos mechanizmus. Emlékezetjavító hatása tartós, rendszeres fogyasztással érhető el Egyéb gyógyhatás: májvédő, serkenti az epehólyag működését, görcsoldó hatású, gyulladáscsökkentő. Illóolaját külsőleg reumatikus panaszoknál ajánlják. Emésztési zavarok, székrekedés esetén is javasolt, alkalmazható fül-orr-gégészeti panaszoknál is. Illóolaja gyermekeknek és várandós nőknek nem ajánlott.

SOKVIRÁGÚ KESERŰFŰ (Fo-Ti gyökér, Polygonum multiflorum)

Évelő kúszónövény, Kínában őshonos. Gyökerét hasznosítják. Már a Ming dinasztia idején használták, írásos feljegyzések maradtak ránk. Hatékony lehet fáradékonyság, rossz közérzet esetén. Az egész szervezet harmonizálásán keresztül javíthatja az álmatlanságot, a memóriazavart, a koncentrációzavart. Csökkenthetii a negatív stressz hatásait. Elsősorban nőknek ajánlott fitoösztogén tartalma miatt. Egyéb gyógyhatások: székrekedés, magas koleszterinszint, parkinzonizmus, érelmeszesedés esetén is ajánlott.

SZIBÉRIAI GINSZENG (tajgagyökér, Eleutherococcus senticosus)

Kínában és Koreában őshonos, magas növésű cserje. Gyökerét hasznosítják. Hatóanyagai összetettek, poliszacharidokat, glikánokat, eleutaránokat, szaponinokat tartalmaz. Serkentőleg hathat a központi idegrendszerre, jól segítheti a szervezet alkalmazkodását a stesszekkel szemben. Általános erősítésre,roborálásra, erőtlenség kezelésére ajánlják. Egyéb gyógyhatása lehet: a szervezet egészét erősíti, fokozza az immunrendszer működését, kedvező hatással van az alacsony vércukorra.